Waal crossing

Welkom

14 November: Steun Sunset March door te stemmen 

Live: Startpunt Sunset March via de webcam van de gemeente Nijmegen

Sunset March is sinds 19 oktober 2014 een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. In Nijmegen is een nieuwe stadsbrug gebouwd; de Oversteek. Vlakbij het deel van de Waal waar op 20 september 1944 Amerikaanse militairen van US 82nd Airborne de Waal zijn overgestoken naar de noordzijde. Tijdens deze zogenaamde "Waalcrossing" zijn 48 geallieerde militairen omgekomen. De verlichting* van deze nieuwe brug is heel speciaal. Er staan 48 paren lichtmasten op de brug. Rond het tijdstip van zonsondergang worden deze lichtmasten, paar voor paar, na elkaar ontstoken in het tempo van een trage mars. Totaal duurt het ontsteken bijna 12 minuten. Het eerste paar dat wordt ontstoken staat onder de zuidelijke boog van de brug. De omgekeerde V. 

Iedere avond loopt een veteraan de Sunset March bij zonsondergang. Als het eerste paar lichtmasten wordt ontstoken, loopt de veteraan mee in het tempo waarin de lichten aangaan. De veteraan is herkenbaar aan een baret of het draaginsigne veteranen of de medailles die hij of zij draagt, dan wel een combinatie hiervan. Iedere veteraan kan zich via deze website inschrijven in het Aanmeldingenoverzicht om deze taak uit te voeren. Sunset March is een initiatief van "Veteranen Overbetuwe".

Hoe werkt het? Je meldt je aan. De tijd van zonsondergang staat op de site. Op de uitgekozen dag ga je naar de zuidkant van de brug. Aan de Zuidoever van de Waal. Navigatie: Winselingseweg 10, Nijmegen. Parkeren op het plein bij het trappenhuis is het meest simpel. Je loopt de trappen op naar het eerste paar lampen onder de omgekeerde V van de zuidelijke boog. Er hangt een informatiebord over de brug en de Sunset March aan de reling ter hoogte van het startpunt. Alle lampen van de straatverlichting gaan aan, met uitzondering van de 48. Als van die 48 de eerste lamp aan gaat loop je mee in het tempo van aangaan. Bij de 48e lichtmast loop je de trap af naar het monument om daar de groet te brengen.

* Project "Lights Crossing" van Atelier Veldwerk