23-09-2024 Sunset March kijkt terug op een geslaagd Market Garden 80

23-09-2024 Sunset March kijkt terug op een geslaagd Market Garden 80

Market Garden 80 (MG80) was de naam voor de herdenkingsweek van 17 september tot en met 22 september ter herrinnering aan de gebeurtenissen van 80 jaar geleden en viering van 80 jaar bevrijding van Nijmegen.

Stichting Sunset March was vertegenwoordigd en betrokken bij vele herdenkingen en ceremonies in de Airborne Regio Nijmegen, van Groesbeek, Overasselt en Grave tot Oosterhout.

Speciaal genoemd worden de herdenkingen bij het James Gavin monument in Groesbeek, op de Militaire Begraafplaats Jonkerbos en bij het Julian Aaron Cookgebouw in Nijmegen-noord. En natuurlijk de grote herdenking onder leiding van burgemeester Bruls, met de aanwezigheid vele autoriteiten bij het monument op de Oosterhoutsedijk op 20 september. De dag van de Waalcrossing. Extra cachet gaf de aanwezigheid van Chloe Gavin, dochter van generaal James Gavin en James Cook, zoon van majoor Julian Cook, en natuurlijk ook de aanwezigheid van delegaties en het koor van de 82 US Airborne Division.

Zoals ieder jaar was er ’s avonds op de 20e een Sunset March met ereposten bij iedere lantaarnpaal en een uitgebreide ceremonie bij het monument. De veteraan van de dag was Command Sergeant Major (CSM) Randolph Delapena van de 82nd.

Samen met de gemeente Nijmegen werd op 21 september een drukbezochte Sunset March XXL georganiseerd, hierbij liepen ruim 8000 deelnemers achter het bestuur en Team31 van de Sunset March en 120 militairen Amerikaanse militairen van 82 airborne Division aan en volgden de na de Sunset March aangepaste route terug. Veteraan van deze dag was Brigadier-general David Pack, plaatsvervangend commandant van het 82e.

Dit filmpje geeft een sfeerimpressie van de Sunset March XXL

Fotorechten bij: Paul Rapp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 2 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestanden hier neerzetten